Kredi Kartı Büyüklüğünde Bir Bilgisayar Sizce Kaç Liradır?
Herkese Merhaba,
Bugün sizlere geçen ay kendisi hakkında fikir sahibi olmak amacı ile eğitim aldığım kredi kartı büyüklüğünde bir bilgisayardan bahsetmek istiyorum. Kredi kartı büyüklüğünde bir bilgisayarın teknik anlamda “zayıf” olacağını düşündüğünüzü hissedebiliyorum :) Biraz sonra cihazdan bahsettiğimde bu ön yargının hatalı olduğunu göreceksiniz. Sizleri daha fazla merak ettirmeden cihazdan bahsetmeye başlayım; ancak şunu belirteyim cihaz hakkında ansikolopedik bilgi verme amacı taşımıyorum. Sadece böyle bir cihazdan haberiniz olsun maksadı ile yazılmış bir yazıdır bu. Başlayalım..
Cihazımızın adı Raspberry Pi. Türkçe’de “Ahududu” olarak bildiğimiz meyvenin İngilizce karşılığı “Raspberry”. Logosu da bu nedenle şirin bir ahududu meyvesi.Cihaz ile daha detaylı bilgi arayanlar için projenin web sayfası https://www.raspberrypi.org/
Ben sizlere cihazın son sürümü olan Raspberry Pi 3 Model B’den biraz bahsedeyim. Cihazın belli başlı teknik özellikleri şunlar;
- Broadcom BCM2837 SoC
- 1.2 GHz 4 çekirdekli 64-bit ARM Cortex-A53 işlemci
- 2 çekirdekli Videocore IV® Multimedia işlemcisi
- 1 GB LPDDR2 bellek
- Dahili 802.11b/g/n destekli WiFi
- Bluetooth 4.1, low-energy destekli
- 10/100 Mbit destekli Ethernet portu
- HDMI portu (HDMI 1.4 destekli)
- Kompozit video ve ses çıkışı için 3.5mm TRRS (4 uçlu) konektör
- 4 adet USB2.0 portu
- 40 adet GPIO pini, önceki Raspberry Pi modelleri ile uyumlu
- WiFi/Bluetooth için dahili çip anten
- CSI (kamera) ve DSI (ekran) konektörleri
- Mikro SD kart yuvası
- Boyutlar: 85 x 56 x 17 mm
Gördüğünüz üzere kredi kartı büyüklüğünde bir bilgisayar için hiç de yabana atılır bir donanım değil :) 1.2 GHz 4 çekirdekli 64 bit işlemci, 4 adet USB 2.0 portu, Dahili 802.11b/g/n destekli WiFi, Bluetooth 4.1, low-energy destekli, HDMI portu (HDMI 1.4 destekli) bu boyutlarda bu kadar özellik şaka gibi. Cihazı HDMI portu üzerinden bir monitör veya televizyona bağlar, USB portu yardımı ile fare/klavye takarsanız işte size gündelik işlerinizi rahatça görebileceğiniz bir bilgisayar!
Aslında cihazı en ilginç hale getiren donanımsal özelliği 40 adet GPIO pini içeriyor olması. Bu pinler ne işe yarar diye sorarsanız; en kaba anlatılma bu pinleri kullanarak dış dünyadan veri alıp dış dünyaya veri göndermek mümkün. Bir örnek ile açıklamak daha iyi olacaktır; bu pinleri kullanarak örneğin bir sıcaklık sensöründen gelen veriyi işleyerek sonuca göre bir fanın çalıştırılması veya durmasını kontrol etmek olası. Yapılabileceklerin hayal gücü ile sınırlı olduğu bir dünyanın kilitli kapısının anahtarı demek pek de yanlış olmaz.
Bu kredi kartı büyüklüğündeki minicik bilgisayarın astronomik bir fiyatı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.. Cihaz şu anda Türkiye’de 150 TL civarında bir fiyata pazarlanıyor. Koruyucu kutu, SD kart, adaptör ve Raspberry Pi 3 Model B kartı içeren setler de satılıyor ve fiyatı 200 TL civarında.
Ne kadar küçük olduğunu anlayabilmeniz için başka nesnelerle ve elde çekilmiş bir kaç fotoğrafını sizinle paylaşıyorum;
Bir notebook almak yerine pekala bu cihaz satın alınıp kullanılabilir siz ne dersiniz?
Teşekkürler baba güzel paylaşım.
Rica ederim İbrahim, sevgiler..